Žemlovka
- 5-6 stredných francúzskych bagiet
- 600-700 g jabĺk
- 4 šťastné vajcia
- 750 g tvarohu (tučného)
- 40 g cukru
- 60 g trstinového cukru + 2 lyžice na posypanie
- 2 lyžičky škorice
- 500 ml plnotučného mlieka
- 250 ml smotany na šľahanie 33%
- 100 g hrozienok
- 100 g vlašských orechov (nasekaných)
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 6 lyžíc Grand Marnier
- 30 g masla + na vymazanie
- niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
- štipka soli
Bagety si nakrájame na 1 cm široké plátky.
Hrozienka si dáme do misky a zalejeme ich 4 lyžicami Grand Marnier. Necháme je marinovať.
Jablká olúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Do panvice si dáme 30 g masla a jablká na ňom zľahka restujeme. Keď nám začnú zlatnúť, pridáme 60 g trstinového cukru zmiešaného so škoricou a jablká necháme skaramelizovať. Potom je odstavíme z platne a necháme vychladnúť.
Bielka si oddelíme od žĺtkov. Do bielkov pridáme štipku soli a dáme ich do robota šľahať. Keď nám začnú belieť, pridáme 20 g cukru a vyšľaháme tuhý sneh.
Medzitým si v mise zmiešame 2 žĺtky, tvaroh, 20 g cukru, citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Hotový sneh zmiešame s tvarohom.
Do ďalšej misky si dáme mlieko, smotanu, zvyšné 2 žĺtky a 2 lyžice Grand Marnier. Všetko dobre premiešame.
Remosku vymažeme dôkladne maslom. Dno remosky poukladáme vrstvou plátkov bagiet, ktoré namáčame v mliečnej zmesi. Potom dáme vrstvu hotových jabĺk (polovicu), posypeme hrozienkami a vlašskými orechmi. Ďalej dáme vrstvu tvarohovej zmesi (polovicu). Zopakujeme vrstvu plátkov bagiet, jabĺk, orieškov, hrozienok a tvarohovej zmesi.
Nakoniec poukladáme opäť vrstvu plátkov bagiet a posypeme 2 lyžicami trstinového cukru, aby nám povrch pekne zkaramelizoval.
Pečieme v remoske alebo rúre na 160 stupňov cca 45 minút.