Žemlovka

11.02.2021
  • 5-6 stredných francúzskych bagiet
  • 600-700 g jabĺk
  • 4 šťastné vajcia
  • 750 g tvarohu (tučného)
  • 40 g cukru
  • 60 g trstinového cukru + 2 lyžice na posypanie
  • 2 lyžičky škorice
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 250 ml smotany na šľahanie 33%
  • 100 g hrozienok
  • 100 g vlašských orechov (nasekaných)
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 6 lyžíc Grand Marnier
  • 30 g masla + na vymazanie
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
  • štipka soli

Bagety si nakrájame na 1 cm široké plátky.

Hrozienka si dáme do misky a zalejeme ich 4 lyžicami Grand Marnier. Necháme je marinovať.

Jablká olúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Do panvice si dáme 30 g masla a jablká na ňom zľahka restujeme. Keď nám začnú zlatnúť, pridáme 60 g trstinového cukru zmiešaného so škoricou a jablká necháme skaramelizovať. Potom je odstavíme z platne a necháme vychladnúť.

Bielka si oddelíme od žĺtkov. Do bielkov pridáme štipku soli a dáme ich do robota šľahať. Keď nám začnú belieť, pridáme 20 g cukru a vyšľaháme tuhý sneh.

Medzitým si v mise zmiešame 2 žĺtky, tvaroh, 20 g cukru, citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Hotový sneh zmiešame s tvarohom.

Do ďalšej misky si dáme mlieko, smotanu, zvyšné 2 žĺtky a 2 lyžice Grand Marnier. Všetko dobre premiešame.

Remosku vymažeme dôkladne maslom. Dno remosky poukladáme vrstvou plátkov bagiet, ktoré namáčame v mliečnej zmesi. Potom dáme vrstvu hotových jabĺk (polovicu), posypeme hrozienkami a vlašskými orechmi. Ďalej dáme vrstvu tvarohovej zmesi (polovicu). Zopakujeme vrstvu plátkov bagiet, jabĺk, orieškov, hrozienok a tvarohovej zmesi.

Nakoniec poukladáme opäť vrstvu plátkov bagiet a posypeme 2 lyžicami trstinového cukru, aby nám povrch pekne zkaramelizoval.

Pečieme v remoske alebo rúre na 160 stupňov cca 45 minút.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky