Viedenský perník

12.02.2021
  • 700 g hladkej múky
  • 250 g kryštálového cukru
  • 150 g medu
  • 10 g sódy bikarbóny
  • 1 ČL salajky (jelenia soľ)
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletých klinčekov
  • ½ ČL mletého anízu
  • Trochu nastrúhaného muškátového orieška
  • 1 PL kandizovaného pomaranča
  • 1 PL kandizovaného citróna

Na makovú plnku:

  • 150 g mletého maku
  • 2 PL strúhanky
  • 2 PL lekváru
  • 200 ml vody
  • 70 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 2 PL rumu
  • Trochu citrónovej kôry
  • Lekvár na potretie plátov cesta

Na polevu:

  • 150 g práškového cukru
  • 1 bielok
  • 1-2 PL citrónovej šťavy
  • Prípadne trochu roztopenej čokolády na dozdobenie

 

Kryštálový cukor dáme do malého kastrólika a na slabom ohni ho pomaly, bez miešania roztopíme na karamel. Keď je celý cukor rozpustený a jantárovej farby, prilejeme doň opatrne 180 ml vody. Karamel sa pod vodou zrazí, my ho však pomaly, za občasného miešania úplne roztopíme a vznikne nám tak karamelová tekutina.

Do teplej karamelovej tekutiny, ktorú sme stiahli z ohňa, pridáme med a miešame ho, kým sa nerozpustí. Potom prisypeme 500 g múky, salajku a sódu bikarbónu a vymiešame varechou do hladkej kaše. Takto predpripravené kašovité cesto necháme cez noc v chlade vyzrieť.

Na druhý deň pridáme zvyšných 200 g múky, zmes korení, najemno nasekané kandizované citrusy a vymiesime kompaktné cesto. Na pomúčenej doske ho rozdelíme na dve rovnaké časti a tie vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Obe cestá dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potrieme vodou a pečieme ich v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 12-14 minút.
Upečené cesto necháme vychladnúť.
Ak ho chceme plniť makovou plnkou, tak tú si pripravíme tak, že cukor povaríme vo vode asi 5 minút, potom pridáme mak, citrónovú kôru a strúhanku a povaríme do zhustnutia. Primiešame rum, lekvár a maslo a plnku necháme vychladnúť.
Oba pláty perníka potrieme z vnútornej strany lekvárom. Na spodný plát nanesieme makovú plnku, na ňu priložíme vrchný plát a povrch môžeme poliať polevou. Na polevu vyšľaháme cukor s bielkom a citrónovou šťavou, natrieme na viedenský perník a necháme ju stuhnúť. Prípadne ju ešte dozdobíme roztopenou čokoládou.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky