Vianočka
- 500 g hladkej múky
- 150 g rastlinného tuku do cesta, ideálne izbovej teploty
- 100 g kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- 10 g soli
- 3 žĺtka
- 1 kocka čerstvého droždia
- 1 balíček vanilkového cukru
- Kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna
- 80 g hrozienok namočených aspoň deň vopred do 40 ml rumu
- 1 vajce na potretie
- Za hrsť mandľových lupienkov
Asi 1/3 mlieka zohrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 5 minút, resp.kým zmes nezačne rásť a na povrchu sa urobia bublinky. Dávajte pozor, ak máte čerstvé droždie, môže nastať rýchlo efekt "hrnček var" J.
Zvyšné mlieko, cukor, maslo a žĺtky (všetko aspoň izbovej teploty) zmiešame s múkou, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom a varechou zamiešame na jemné cesto. V tomto momente pridáme namočené hrozienka.Cesto vypracujeme miesiacim mixérom (miesime aspoň 10 minút) alebo ručne - majte na mysli, že cesto sa vám spočiatku bude dosť lepiť, ale odolajte prisypávaniu múky. Prisýpaním múky docielite, že vaša vianočka nebude mäkká a nadýchaná. Čiže zapamätajme si - múky len pol kila, ani o gram viac J. Trpezlivo miesime.
Vymiesené cesto necháme prikryté asi 2 hodiny kysnúť. Ideálne, kým neznásobí svoj objem.
Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozdelíme ho na dve rovnaké časti a vymiesime z nich guľky.
Každú guľu ďalej rozdelíme na dve časti, z ktorých vyšúľame pásy dlhé asi 40 cm.
Dva pásy preložíme cez seba tak, aby tvorili kríž. Priložíme k sebe vždy dva a dva k sebe patriace konce .
Otočíme si vianočku tak, aby sme mali 4 konce naspodu a hrubý spletenec na vrchu.
Teraz budeme zhora nadol prepletať 4 pásy, až po konce, ktoré k sebe pritlačíme, aby sa zalpetenec nerozchádzal.
Opakujeme aj s druhou časťou cesta.
Vianočky položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme podkysnúť, minimálne, kým žĺtko na povrchu vianočky nezaschne.
Medzitým rozohrejeme rúru na 180 stupňov.
Tesne pred pečením potrieme vianočky ešte raz rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme 35 minút.
Po dopečení necháme úplne vychladnúť.