Tom Yum
- 200 gramov olúpaných tigrích kreviet (alebo kuracie mäso)
- 1 hrsť galangalu sušeného (alebo zázvor)
- 150 gramov hríbov shitake
- 3 polievkové lyžice rybacej šťavy
- Tom Yum pasta
- kokosové mlieko
- 1 väčšia hrsť čerstvej citrónovej trávy
- 1 väčšia hrsť sušenej citrónovej trávy
- 1 čerstvá limetka
- 2 listy kafírovej limetky (alebo bobkový list)
- čili papričky (koľko znesiete)
- koriander
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
- uvarené sklenené rezance
Do hrnca si dajte tri litre vody, shitake hríby, galangal, listy kafírovej limetky, sušenú citronovú trávu, rybaciu šťavu a pretlačený cesnak. Nechajte zovrieť, potom stíšte oheň a pridajte krevety spolu s kokosovým mliekom. Čerstvú citrónovú trávu nakrájajte na drobno a pridajte tiež. Po piatich až šiestich minútach pridajte čili, dávkujte podľa toho, koľko znesiete.
Na záver pridajte tom yum pastu. Nechajte ešte raz zovrieť a všetko dôkladne premiešajte. Odstavte polievku z ohňa, pridajte šťavu z limetky a dochuťte koriandrom a soľou.
Prvýkrát vám zrejme bude príprava polievky trvať minimálne hodinu a pol, no na druhý či tretíkrát to zvládnete za 40 až 50 minút. Určite vás poteší, že najnovšie výskumy preukázali, že Tom yum polievka pomáha pri liečbe rakoviny.

