Sushi

08.02.2021
  • 500g sushi ryže
  • 125 ml ryžového octa
  • 2 lyžice cukru
  • ½ lyžičky soli
  • 6 ks nori riasy
  • Sójová omáčka (chuťovo najlepšia je značka Kikkoman)
  • Wasabi pasta (pasta zo sušeného japonského chrenu)
  • Zázvor v sladko-kyslom náleve
  • Surový alebo údený losos
  • Avokádo
  • Uhorka
  • Mrkva
  • Krabie tyčinky, majonéza, soľ, korenie


1. Sushi ryžu preplachujeme na sitku pod tečúcou studenou vodou, kým nie je voda číra.

2. Prepláchnutú ryžu dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou, ktorá by mala byť cca 2 cm nad ryžu a necháme 30 minút postáť. Následne privedieme k varu a na miernom ohreve varíme prikrytú 10 minút. Odstavíme a necháme 10 minút dôjsť.

3. V malom hrnci zohrejeme ryžový ocot, soľ a cukor, kým sa nerozpustí, nevaríme.

4. Keď je ryža hotová, premiestnime ju do sklenenej, drevenej alebo plastovej nádoby a zalejeme octovou zálievkou. Zľahka premiešame drevenou varechou. Necháme vychladnúť.

5. Kým ryža chladne, pripravíme si ostatné suroviny. 

6. Z krabích tyčiniek rada robím šalát, ktorým plním rolky - ešte polozamrznuté ich rozdrvím na drobné kúsky pomocou drviča na kuchynskom robote, pridám majonézu (niekoľko lyžíc na jedno balenie krabích tyčiniek), soľ a korenie podľa chuti a hotovo.

7. Pripravíme si podložku na rolovanie sushi, položíme na ňu riasu lesklou stranou nadol a rovnomerne rozložíme tenkú vrstvu ryže. Na strane riasy, ktorá je ďalej od nás necháme 3 cm riasy bez ryže. Prsty je dobré namáčať do pohára s vodou, aby sa na ne ryža nelepila.

8. Do stredu ryže naukladáme náplň. Moje obľúbené varianty:

- čerstvý alebo údený losos + avokádo

- krabie tyčinky + mrkva + uhorka

- šalát z krabích tyčiniek + avokádo

9. Koniec riasy, na ktorom nie je ryža potrieme vodou aby sa na záver prilepila na sushi rolku a tým ju pekne uzavrela. Opatrne rolujeme smerom od nás k prázdnej časti riasy. Rolujeme celú podložku, počas rolovania pridŕžame náplň a jemne tlačíme na riasu s náplňou, aby všetky suroviny boli stlačené v rolke a neskôr nevypadávali. Chce to trošku praxe, nie je to ale nič zložité.

10. Po zrolovaní nakrájame rolku ostrým nožom na 8 rovnakých častí. Nôž môžeme namáčať do vody, aby sa naň ryža nelepila.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky