Strúhaný tvarohový koláč
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 9 g kypriaceho prášku do pečiva
- 60 g práškového cukru (stačí pomlieť trstinový cukor v kávovom mlynčeku)
- 3 PL holandského kakaa
- štipka soli
- 200 g zmäknutého masla
- 1 žĺtok
Krém na strúhaný tvarohový koláč (tvarohová náplň)
- 500 g hrudkovitého jemného tvarohu
- 70 g trstinového cukru
- 1 ČL mletej vanilky
- 2 žĺtka
- 1 PL kukuričného škrobu
- citrónová kôra z bio citróna (pridá koláčiku na chuti)
- 3 bielky
- čerešne, višne alebo marhule (čerstvé alebo zavárané)
V miske zmiešame hladkú múku s kypriacim práškom, pridáme práškový cukor, kakao a štipku soli a premiešame. Do suchej zmesi pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo a žĺtok a rukou vypracujeme na hladké kompaktné cesto. Cesto vytvarujeme do gule, zabalíme do kuchynskej fólie a vložíme na 2 hodiny do chladničky.
Po uplynutí času rozdelíme cesto na 2 nerovnaké časti (väčšiu časť použijeme na spodok plechu a menšiu navrch) a väčšiu časť cesta nastrúhame priamo na plech vyložený papierom na pečenie. Prstami môžete cesto trochu poutláčať, aby ste niekde nemali medzery. Ingrediencie na tvarohový koláč sú na menší plech veľkosti 30 x 30 cm, takže ak chcete spraviť koláč na veľký plech primerane zvýšte aj objem ingrediencií.
Tvarohová náplň
V miske zmiešame hrudkovitý tvaroh, cukor, mletú vanilku, dve žĺtka a kukuričný škrob. Pridáme nastrúhanú kôru z jedného bio citróna a premiešame (tento krok môžete vynechať). V druhej miske si vyšľaháme tri bielka do snehu a následne ho pridávame po lyžiciach do tvarohovej náplne. Vznikne nám nadýchaný (trošku hrudkovitý) krém, ktorý vylejeme na cesto na plechu.
Urovnáme a zasypeme čerstvým alebo zaváraným (v tomto prípade ho necháme odkvapkať) ovocím. Navrch nastrúhame druhú menšiu časť cesta. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C 35 minút. Po upečení koláčik vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.