Špenátovo - riccotové lasagne
- 1/2 - 1 balenie lasagne
- 400g špenátu
- 500g ricotty (alebo mäkkého tvarohu)
- 5 strúčikov cesnaku
- olej
- soľ
- muškátový oriešok
- 150g strúhaného cheddaru (alebo parmezánu, či iného syra)
- maslo na zapekaciu misu
- bešamelová omáčka:
- 50g masla
- 50g hladkej múky
- 0,5l mlieka
- soľ
- muškátový oriešok
Najskôr si pripravíme bešamelovú omáčku:Na roztopenom masle trochu zapražíme múku a pomaly zalejeme mliekom - stále miešame, aby nevznikli hrudky (ak sa vám to "podarí", tak stačí omáčku nakoniec "presitkovať" :) ). Ochutíme soľou a muškátovým orieškom a varíme, kým nemá požadovanú - omáčkovú hustotu.Následne si pripravíme špenátovú náplň a to osmahnutím špenátu na troche oleja, kým "zvädne", potom pridáme prelisovaný cesnak, muškátový oriešok, soľ a ricottu.Chvíľu prehrievame a odstavíme - na záver vmiešame ešte rýchlo slaninku.Tak a teraz prichádza na rad vrstvenie.Na dno maslom vytretej formy si dáme vrstvu bešamelu, ktorú prikryjeme lasagnovou vrstvou.Túto vrstvu znovu prekryjeme vrstvou bešamelu a na to už prichádza vrstva špenátovej náplne, ktorú prikryjeme vrstvou lasagní a znovu trochu bešamelu, špenátu a lasagne, až kým neminieme celú špenátovú náplň.Posledná - vrchná vrstva lasagní bude pokrytá ešte zvyškom bešamelu a úplný top bude cheddarová posýpka.Takto pripravené lasagne pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi hodinu - najskôr prikryté 30 minút a potom ešte 30 minút odkryté.Po upečení ich necháme ešte chvíľu chladnúť a môžeme podávať.