Šneky
- na cesto:
- 240 ml vlažného mlieka
- 70 g rozpusteného masla
- 70 g cukru
- 1 balíček sušeného droždia
- 560 g hladkej múky
- 4 g soli
- 1 vajce
- 4 g škorice
- Na náplň do slimákov:
- 120 g trstinového cukru
- 100 g rozpusteného masla
- 11 g škorice/orechy/kokos/džem/mak/čokoláda/jablko
- na polevu:
- 160 g práškového cukru
- 8 g masla
- 30 ml mlieka
- 1 lyžička javorového sirupu
Do väčšej misy dajte cukor a pridajte vlažné mlieko a rozpustené maslo. Všetko premiešajte a vsypte sáčok sušeného droždia - jemne premiešajte, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste 15 minút odpočívať.
Potom pridajte 420 g hladkej múky, vajce, soľ, škoricu a vypracujte cesto, ktoré Vám bude lepiť (ak máte kuchynského robota, tak rovno cesto zadělávejte v mise od robota a použite hnetací hák).
Pridajte zvyšok múky a cesto spracovávajte ďalších zhruba 5 minút - malo by sa odlepovať od stien misy.
Cesto ešte prepracujte ručne a dajte do čistej misy na teplé miesto. Nechajte kysnúť dve hodiny - po hodine cesto prepracujte.
Po 2 hodinách si podsypejte dosku, cesto naň vyklopte, poriadne prepracujte a vyvaľkajte na zhruba 30 × 50 cm plát. Potrite ho rozpusteným maslom, posypte trstinovým cukrom a nakoniec škoricou.
Cesto opatrne zmotajte do ruličky a krájajte na zhruba 2,5-3 cm veľké kúsky. Opatrne je potom premiestnite do pripraveného pekáča, kde ich nechajte ešte pod utierkou odpočívať ďalších 30 minút.
Medzitým si rúru rozohrejte na 190 ° C.
Slimáky pr pečením môžete potrieť vajcom a dajte ich do rúry piecť na 15-17 minút - proste dozlatista :).
Po upečení ich nechajte vychladnúť a nakoniec si vymiešajte polevu z práškového cukru, rozpusteného masla, mlieka a lyžice javorového sirupu a slimáky polejte. (Poleva je ale naozaj moc sladká, takže s ňou radšej opatrne).