Šneky

24.03.2021
  • na cesto:
  • 240 ml vlažného mlieka
  • 70 g rozpusteného masla
  • 70 g cukru
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 560 g hladkej múky
  • 4 g soli
  • 1 vajce
  • 4 g škorice
  • Na náplň do slimákov:
  • 120 g trstinového cukru
  • 100 g rozpusteného masla
  • 11 g škorice/orechy/kokos/džem/mak/čokoláda/jablko
  • na polevu:
  • 160 g práškového cukru
  • 8 g masla
  • 30 ml mlieka
  • 1 lyžička javorového sirupu

Do väčšej misy dajte cukor a pridajte vlažné mlieko a rozpustené maslo. Všetko premiešajte a vsypte sáčok sušeného droždia - jemne premiešajte, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste 15 minút odpočívať.

Potom pridajte 420 g hladkej múky, vajce, soľ, škoricu a vypracujte cesto, ktoré Vám bude lepiť (ak máte kuchynského robota, tak rovno cesto zadělávejte v mise od robota a použite hnetací hák).

Pridajte zvyšok múky a cesto spracovávajte ďalších zhruba 5 minút - malo by sa odlepovať od stien misy.

Cesto ešte prepracujte ručne a dajte do čistej misy na teplé miesto. Nechajte kysnúť dve hodiny - po hodine cesto prepracujte.

Po 2 hodinách si podsypejte dosku, cesto naň vyklopte, poriadne prepracujte a vyvaľkajte na zhruba 30 × 50 cm plát. Potrite ho rozpusteným maslom, posypte trstinovým cukrom a nakoniec škoricou.

Cesto opatrne zmotajte do ruličky a krájajte na zhruba 2,5-3 cm veľké kúsky. Opatrne je potom premiestnite do pripraveného pekáča, kde ich nechajte ešte pod utierkou odpočívať ďalších 30 minút.

Medzitým si rúru rozohrejte na 190 ° C.

Slimáky pr pečením môžete potrieť vajcom a dajte ich do rúry piecť na 15-17 minút - proste dozlatista :).

Po upečení ich nechajte vychladnúť a nakoniec si vymiešajte polevu z práškového cukru, rozpusteného masla, mlieka a lyžice javorového sirupu a slimáky polejte. (Poleva je ale naozaj moc sladká, takže s ňou radšej opatrne).

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky