Škvarkové pagáče
- 100 ml mlieka
- štipku cukru
- 7 g sušeného droždia
- 40 g roztopenej bravčovej masti
- 340 g špaldovej hladkej múky
- 5 g soli
- 1 celé vajce
- 40 g kyslej smotany
- 300 g zomletých škvariek
- 1 žĺtok a trocha mlieka na potieranie
- sezam, hrubozrnnú soľ a rascu na posypanie
V mlieku izbovej teploty so štipkou cukru rozmiešajte sušené droždie a nechajte nakysnúť. Bravčovú masť roztopte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Múku a soľ premiešajte, pridajte nakysnutý kvások, rozšľahané vajce s kyslou smotanou a bravčovú masť. Mieste v kuchynskom robote s hákovým nástavcom 10 minút. Trochu lepkavé cesto preložte do čistej misky vytretej bravčovej masťou, prikryte a nechajte kysnúť 1 hodinu až 1 a ½ hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske do obdĺžnika a potrite ho jednou tretinou pomletých škvariek. Cesto z oboch strán preložte k stredu, a potom na polovicu. Prikryte a nechajte 10 minút odpočívať. Opäť ho rozvaľkajte a postup s natieraním a prekladaním zopakujte ešte dva krát. Napokon cesto rozvaľkajte na cca 1,5 cm hrúbku a vykrajujte. Ja som použila pohárik s priemerom 5 cm a vykrojila som 40 mini pagáčikov. Poukladajte pagáče na plech a prikryté ich nechajte ešte 10 minút podkysnúť. Pred pečením potritepagáče rozšľahaným žĺtkom s troškou mlieka a posypte sezamom a rascou. Pečte pri teplote 180 stupňov 15 až 20 minút.