Quiche lorraine
- 1ks cesto lístkové
- 150g slanina anglická
- 200g cibuľa
- 200g syr tvrdý
- 5ksvajce
- 500ml smotana na šľahanie
- soľ
- chilli
- horčica dijonská
Na panvičke orestujeme na drobno pokrájanú anglickú slaninu. Keďže nie je údená a málo tučná, pustí len kúsok tuku. Ale to úplne stačí na orestovanie väčšieho množstva na rezance nakrájanej cibule. Cibuľu treba orestovať, až skaramelizuje a treba nechať celkom odpariť všetku tekutinu, aby ostala suchá panvica. Ochutíme len nastrúhaným muškátovým orieškom a jemne prikoreníme mletým chilli.
Do formy dáme lístkové cesto. Na cesto nastrúhame na hrubo syr. Rozložíme orestovanú cibuľu a zalejeme smotanou, v ktorej sme metličkou rozmiešali jemne osolené vajíčka a lyžicu dijonskej horčice.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme prvých 15 minút na 230 stupňov a ďalších 25 minút dopekáme len na 180 stupňov. Horúci koláč vyberieme z rúry.
Koláč nakrájame na trojuholníky a môžeme podávať ako hlavné jedlo, alebo len ako chuťovku.