Praclíky

09.02.2021
  • Hladká múka 500 g
  • Droždie ½ kocky
  • Voda 250 ml vlažnej
  • Kryštálový cukor 1 lyžica
  • Soľ 1 lyžička
  • Mlieko 50 ml
  • maslo 3 lyžice roztopeného
  • Voda 1 l
  • Sóda bikarbóna 3 lyžičky 

Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.

Vykysnutý kvások, soľ pridáme do múky a zamiesime cesto, ktoré dáme vykysnúť na teplom mieste.

Z cesta vytvoríme valec, pokrájame ho na 12 rovnakých kúskov, z ktorých robíme asi pol cm hrubé a 30 cm dlhé šúľky.

Zo šúľkov vytvarujeme praclíky. Najskôr si vytvoríme tvar písmena U, potom cesto dvakrát stočíme a konce pritlačíme na spodnú časť U, aby sme vytvorili tvar praclíka.

Dáme ich podkysnúť na 20 minút.

Do 1 l vriacej vsypeme sódu bikarbónu. Necháme rozpustiť a opatrne vkladáme praclíky do vriacej vody. Necháme variť približne 90 sekúnd.

Praclíky vyberieme, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme morskou soľou. Po bokoch urobíme žiletkou alebo ostrým nožom zárezy.

 20 min/180 °C

Dáme piecť od vyhriatej rúry. Pečieme, kým nie sú hnedé.


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky