Praclíky
- Hladká múka 500 g
- Droždie ½ kocky
- Voda 250 ml vlažnej
- Kryštálový cukor 1 lyžica
- Soľ 1 lyžička
- Mlieko 50 ml
- maslo 3 lyžice roztopeného
- Voda 1 l
- Sóda bikarbóna 3 lyžičky
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.
Vykysnutý kvások, soľ pridáme do múky a zamiesime cesto, ktoré dáme vykysnúť na teplom mieste.
Z cesta vytvoríme valec, pokrájame ho na 12 rovnakých kúskov, z ktorých robíme asi pol cm hrubé a 30 cm dlhé šúľky.
Zo šúľkov vytvarujeme praclíky. Najskôr si vytvoríme tvar písmena U, potom cesto dvakrát stočíme a konce pritlačíme na spodnú časť U, aby sme vytvorili tvar praclíka.
Dáme ich podkysnúť na 20 minút.
Do 1 l vriacej vsypeme sódu bikarbónu. Necháme rozpustiť a opatrne vkladáme praclíky do vriacej vody. Necháme variť približne 90 sekúnd.
Praclíky vyberieme, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme morskou soľou. Po bokoch urobíme žiletkou alebo ostrým nožom zárezy.
20 min/180 °C
Dáme piecť od vyhriatej rúry. Pečieme, kým nie sú hnedé.