Pizza

08.02.2021
  • 500 g hladkej múky (môžete skombinovať napoly pšeničnú múku so špaldovou pre zdravšie chrumkanie)
  • 1 ČL himalájskej soli
  • 10 g sušeného droždia (alebo 1/2 droždia čerstvého = cca. 21 g)
  • ½ PL trstinového cukru
  • 2 PL olivového oleja
  • 250 ml vlažnej vody
  • Paradajkový základ:
  • 400 g Passaty (ja som použila paradajkové pyré s bazalkou)
  • 400 g lúpaných paradajok
  • 1 ČL himalájskej soli
  • korenie (štipka čierneho korenia a bazalky)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2-3 prepasírované strúčiky cesnaku (podľa chuti)

V miske zmiešame vlažnú vodu s cukrom a čerstvým droždím. Posypeme troškou múky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vzísť kvások (trvá to asi 15 - 20 minút). Ak použijete sušené droždie, kvások nemusíte robiť, droždie stačí prisypať k múke a premiešať (v tomto prípade pridáte vlažnú vodu a trochu cukru priamo k múke zmiešanej s droždím, soľou a olivovým olejom). V druhej miske zmiešame múky so soľou, pridáme olivový olej a kvások. Cesto poriadne vymiesime mixérom (použijeme háky na miesenie) alebo ho môžeme vymiesiť aj rukou. V prípade potreby pridáme vlažnú vodu alebo múku, až kým cesto nie je pružné a nelepí sa na okraje misky.

Následne ho poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste (asi 25 - 30 minút). Občas nakukneme pod utierku a tešíme sa z rastúceho bochníčka. :) Bochníček prenesieme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 2 alebo 3 časti (podľa toho, v akých formách sa chystáte piecť), poprášime múkou a necháme ešte 10 minút kysnúť.

Následne vyvaľkáme každý bochníček na papieri na pečenie a prenesieme na plech. Potrieme paradajkovým základom, ktorý si vyrobíme zmiešaním passaty, lúpaných paradajok, soli a korenia (vymixujeme tyčovým mixérom, aby nám vznikla hladká paradajková zmes) a obložíme podľa chuti (výborná kombinácia je prosciutto, mozzarella a cibuľka).

Okraje pizze potrieme olivovým olejom, ktorý sme zmiešali s prelisovanými strúčikmi cesnaku. Pizzu vložíme do vyhriatej rúry na 235 °C a pečieme dozlata. Ak máte tenké cesto stačí piecť kratšie, v prípade hrubšieho cesta približne 15 minút. A domáca pizza je hotová. Na záver ju posypeme ešte lístkami bazalky alebo rukoly a chrumkáme!


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky