Pho Bo
NA VÝVAR:
- 2 ksväčšia špiková kosť
- 500 ghovädzí chvost
- 500 gfalošná hovädzia sviečkovica
- 1 ksväčšia cibuľa
PRE ARÓMU:
- 2 kszázvor (cca 5 cm kúsok)
- 3 kshviezdička anízu
- 2 kspalička škorice
- 3 kskardamón
- 1 ksväčšia cibuľa
NA DOCHUTENIE:
- 1 balíčekryžové rezance
- 4 ksšalotka
- 1 zväzokkoriander
- 1 zväzokjarná cibuľka
- 1 zväzokvietnamská mäta
- 1 konzervaklíčky mungo
- 2 ksčili paprička
- 1 kslimetka
Kosti zalejeme studenou vodou, privedieme k varu a varíme asi 15 minút. Potom ich scedíme a dobre opláchneme, opäť zalejeme a dáme variť spolu s celou očistenou cibuľou a sviečkovicou. Pridáme polievkovú lyžicu soli a cukru a varíme 2 až tri hodiny v závislosti od veľkosti sviečkovice. Nezakrývame a príležitostne zozbierame bielkovinu z povrchu vývaru.
Medzitým pozdĺžne nakrájame zázvor na plátky, cibuľu rozrežeme na polovicu a spolu s škoricou, anízom a kardamonom, všetko opečieme na suchej panvici ci platni. Tak dosiahneme efektívnejšie uvoľnenie arómy z korenín. Takto pripravené koreniny pridáme k vriacemu vývaru a varíme kým mäsko nezmäkne.
Ryžové rezance namočíme do studenej vody na 30 minút, následne krátko povaríme (postupujeme podľa návodu na prípravu) a rozdelíme do misiek. Rezance v miskách zalejeme scedeným vývarom, pridáme na plátky nakrájanú sviečkovicu, mungo klíčky, jarné cibuľky, nasekané čili, šalotku, bylinky a tesne pred podávaním pár kvapiek limetkovej šťavy.