Palacinková torta
- 6 ks vajce
- 4 PL kryštálový cukor
- 340 ghladká múka
- 1 štipka soľ
- 100 g maslo
- 700 ml plnotučné mlieko
- 1 KL vanilkový extrakt
- maslo, olej na panvicu
KRÉM:
- 250 ml plnotučné mlieko
- 1 PL maslo
- 2 ks žĺtok
- 2 PL kukuričný škrob
- 5 PL kryštálový cukor
- 1 štipka soľ
- 1 balíče kvanilkový cukor
- 400 ml smotana na šľahanie
Celé vajíčka rozbijeme do misky a vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom.
Pridáme preosiatu múku a štipku soli a dobre premiešame.
Cesto dokončíme zamiešaním roztopeného masla a mlieka.Do panvice o priemere okolo 20 cm potom na troche rozohriateho masla s kvapkou oleja nalejeme toľko cesta, aby sa nám vytvorila tenká placka na dne panvice.Palacinky opekáme z oboch strán, pokiaľ nechytia zlatohnedú farbu. Medzi jednotlivými prilievaniami cesta, panvicu vždy jemne vymastíme maslom a kvapkou oleja. Z tohto množstva cesta v závislosti od veľkosti panvice by sme mali pripraviť okolo 20 palaciniek.
Upečené palacinky ukladáme na seba a necháme vychladnúť bokom.
Na krém si v miske zmiešame cukor s kukuričným škrobom a soľou.
Potom do sypkej zmesi pridáme 4 PL mlieka a žĺtky a metličkou dobre vymiešame.
Do rajnice nalejeme zvyšok mlieka, pridáme vanilkový cukor a žĺtkovú zmes.
Premiešame a dáme ohrievať nad stredný plameň. Za stáleho miešania privedieme k varu a uvaríme hustý krém. Odstavíme, zamiešame maslo a necháme vychladnúť. Príležitostne premiešame, aby sa nám na povrchu nevytvorila kožka.
Medzitým si vyšľaháme smotanu do šľahačky.
Do vychladnutého vanilkového krému potom zamiešame najskôr jednu lyžicu šľahačky, aby sme ho prevzdušnili, a postupne opatrne zapracujeme do krému aj zvyšok šľahačky.
Na plytkom tanieri či tortovom podnose potom postupne vrstvíme palacinky, ktoré potierame tenučkou vrstvou krému. Nemala by byť hrubšia než hrúbka palaciniek.
Hotovú tortu zarovnáme tak, že si na vrch priložíme plytký tanier a ostrým nožom po obvode orežeme drobné prečnievajú časti.
Tortu uložíme do chladu aspoň na dve hodiny.