Obrátený jablčník
- 120 g múka
- 1 KL krupicový cukor
- štipka soľ
- 60 g maslo
- 600 g jablko
- 50 g hnedý cukor
- 1 PL citrónová šťava
- 30 g hrozienka
- 1/2 KL perníkové korenie
- 1 KL citrónová kôra
Na prípravu cesta do veľkej misy preosejeme múku a prisypeme cukor aj soľ. Studené maslo pokrájané na kúsky rukami zapracujeme do múky. Pritom prísady mrvíme prstami, aby sa zmes rozdrobila. Pridáme 1 1/2 - 2 lyžice studenej vody a spracujeme na hladké cesto. Sformujeme ho na guľu, ktorú zabalíme do fólie. Cesto dáme odpočívať do chladničky najmenej na 30 minút.
Medzitým jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Pokrájame ich na kúsky. V panvici zohrievame cukor s citrónovou šťavou, kým sa cukor nerozpustí. Jablká vložíme do panvice, prikryjeme a na slabom ohni dusíme, nie však príliš domäkka. Obsah počas dusenia občas premiešame, aby sa nepripálili.
Rúru predhrejeme na 200°C. Dierkovanou lyžicou jablká vyberieme zo šťavy a necháme dôkladne odkvapkať. Šťavu necháme v panvici.
Jablká naukladáme do tortovej formy tak, aby sa prekrývali. Hrozienka nasypeme do panvice so šťavou, pridáme koreniny a citrónovú kôru a všetko dusíme 2-3 minúty. Jablká prelejeme obsahom panvice a odložíme nabok, aby zmes vychladla.
Na pomúčenej doske z cesta vyvaľkáme okrúhly plát s priemerom asi 25 cm, ktorým pokryjeme jablká vo forme. Okraj cesta pritom vsunieme medzi jablká a okraj formy. Pečieme do zlatohneda asi 20 minút.
Koláč vyberieme z rúry a necháme ho chladnúť vo forme 5-10 minút. Potom špicatým nožom oddelíme okraje od stien formy, koláč vyklopíme na plochú misu ak, aby jablká boli navrchu. Jogurt s medom a citrónovou kôrou vymiešame na krém a podávame ku koláču.