Lasagne

08.02.2021

BOLONSKÁ ZMES:

  • 600 gmleté mäso
  • 300 mlhovädzí vývar
  • 350 glúpané paradajky
  • 4 PLolivový olej
  • 3 PLparadajkový pretlak
  • 1 kscibuľa
  • 3 strúčikycesnak
  • podľa chutisoľ
  • podľa chutimleté čierne korenie
  • podľa chutimletá červená paprika
  • podľa chutičerstvá bazalka

BEŠAMEL:

  • 50 gmaslo
  • 30 ghladká múka
  • 40 gparmezán
  • 500 mlmlieko
  • podľa chutisoľ
  • podľa chutimleté čierne korenie
  • podľa chutimuškátový oriešok

OKREM TOHO:

  • 1 balíčeklasagne
  • olivový olej
  • syr
  • parmezán

Bolonská zmes: Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozhorúčime olivový olej a vysypeme cibuľu s cesnakom. Posolíme a opečieme dozlatista. Potom pridáme mleté mäso a opekáme kým nám mäso nezhnedne. Následne pridáme mleté čierne korenie a mletú červenú papriku - premiešame a krátko opekáme. Nalejeme hovädzí vývar, premiešame a varíme 15 až 20 minút.


Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku. Lúpané paradajky rozmixujeme a zmiešame s paradajkovým pretlakom. Pridáme podľa chuti soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, nasekanú bazalku a prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak. Omáčku dobre premiešame a pridáme ju k mäsu. Premiešame a varíme ďalších 10 minút. Potom môžeme podľa chuti pridať ešte nasekanú bazalku. Premiešame a odstavíme.


Bešamel: Maslo dáme do hrnca a necháme roztopiť. Potom pridámem múku a miešame kým sa nám obidve zložky nespoja. Následne pomaly za stáleho miešania prilievame mlieko. Za stáleho miešania povaríme pár minút. Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame a odstavíme.


Lasagne: Lazane dáme do vriacej osolenej vody a varíme cca 3 minúty. Potom vyberieme a opláchneme v studenej vode. Následne každý plát samostatne uložíme na papierovú utierku.


Rúru vyhrejeme na 190 °C a zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno zapekacej misy rozotrieme tenkú vrstvu bešamelovej omáčky, na ktorú rozložíme pláty cesta. Na tie opäť rozotrieme v tenkej vrstve bešamel. Pokračujeme bolonskou zmesou, ktorú posypeme nastrúhaným syrom, polejeme bešamelom a zakryjeme ďalšími plátmi cesta. Postup opakujeme kým neminieme všetky suroviny. Zakončíme plátmi cesta potretými bešamelom a posypanými syrom podľa vlastného výberu a parmezánom. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 45 minút. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky