Karamelové cupcakes
08.02.2021
- Slaný karamel:
- 400 g cukru
- 180 g masla
- 210 ml smotany na šľahanie
- 1 1/3 ČL soli
- Cesto:
- 140 g masla
- 180 g cukru
- 2 vajcia
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 210 g hladkej múky
- 1 ¾ ČL kypriaceho prášku
- ¼ ČL soli
- 170 ml plnotučného mlieka
- Krém:
- 80 g masla
- 250 ml smotany na šľahanie
- 300 g krémového syra
- 3 PL práškového cukru
- ¾ pohára slaného karamelu
Slaný karamel:
Cukor za stáleho miešania zohrievame na miernom ohni.
Keď už je úplne roztopený znížime oheň a pridáme maslo. Ihneď miešame. Dávame pozor, aby sme sa nepopálili.
Keď je maslo úplne roztopené, pridáme smotanu na šľahanie. Ihneď miešame. Dávame pozor, aby sme sa nepopálili - bude tam veľa pary. Za stáleho miešania varíme na miernom až prudkom ohni dokým nezačne bublať.
Karamel necháme bublať asi 1 minútu, čím dlhšie ho necháme bublať, tým bude hustejší.
Odstavíme a pridáme soľ.
Necháme vychladnúť.
Cesto:
Maslo vyšľaháme do peny.
Pridáme cukor a znova vyšľaháme.
Vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka, pričom žĺtka vmiešame do masla. Do zmesi pridáme vanilkový extrakt a znova vyšľaháme mixérom.
V druhej miske zmiešame múku, kypriaci prášok a soľ.
Polovicu múčnej zmesi vmiešame do cesta pomocou stierky. Pridáme polovicu mlieka, vymiešame a znova druhé polovice múčnej zmesi a mlieka.
V ďalšej miske mixérom vyšľaháme bielka s troškou soli do peny, ktorá nesmie byť tekutá. Vyšľahané bielka postupne vmiešame do cesta. Premiešame.
Z cesta odoberáme a plníme košíčky do polovice.
Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút.
Po vybratí z rúry necháme vychladnúť.
V strede každého cupcaku vyrežeme dieru, do ktorej dáme 1 - 2 ČL slaného karamelu.
Krém:
Maslo vyšľaháme do peny.
V druhej miske vyšľaháme smotanu na šľahanie.
K maslu pridáme krémový syr a práškový syr, znova vyšľaháme.
Pridáme vyšľahanú smotanu na šľahanie a znova vyšľaháme.
Pridáme slaný karamel, vyšľaháme.
Krém dáme do zdobiaceho vrecka a zdobíme ním cupcakes.
Cupcakes môžeme pofŕkať zvyšným karamelom.

