Juhoslovanské slané koláče
- 500 g polohrubá múka
- 300 ml mlieko
- 100 ml olej
- 2 KL soľ
- 3 PL cukor zarovnané
- 40 g droždie (alebo sušené na 1 kg múky)
- 200 g maslo alebo Rama
- 2 ks žĺtko
- 1,5 KL soľ
- cesnak (nemusí byť)
Z trošku múky, mlieka, droždia a cukru si spravíme kvások, ktorý necháme cca 15 minút podkysnúť. Kvások primiešame k ostatným ingredienciam a vymiesime hladké cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Ak použijeme sušené droždie, zmiešame najprv suché prísady, potom pridáme tekuté a vymiesime.
Po vykysnuti cesto rozdelíme na dve časti. Maslo, žĺtko a soľ na plnku si zmiešame. Cesnak môžeme pridať tiež, ale keď chceme jednu roládu čistú (bez cesnaku), tak si ho primiešame až do zvyšnej polovice plnky (tak 4-5 strúčikov). Z každej časti vyvaľkáme tenký plát a každý natrieme polovicou plnky. Originál sú tieto koláčiky iba čisto maslové.
Cesto stočíme do rolády a narežeme z nej trojuholníky, ktoré ukladáme na plechvyložený papierom, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými, ľanovými alebo slnečnicovými semiačkami.
Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 minút, ale záleží to však od vašej rúry.
Necháme vychladnúť a podávame k pivu, vínu, alebo aj ako prílohu k polievkam.