Jablkovo - škoricový chlebík
- 1/2 hrnčeka svetlohnedého cukru
- 1-1 / 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1/2 šálky nesoleného masla, rozpustené a mierne vychladnuté
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 1-1 / 2 šálky univerzálnej múky, nalievané do odmerky a vyrovnané
- 1/2 lyžičky soli
- 1-1 / 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 šálka očistených jabĺk
Rúru predhrejte na 180° C a stojan na rúry umiestnite do strednej polohy. Bochníkovú panvicu zľahka nastriekajte nelepivým sprejom na varenie. Dlhú stranu panvice vyložte "perom" na pergamenový papier a znova mierne postriekajte nelepivým sprejom na varenie.
V malej miske zmiešajte hnedý cukor a škoricu, kým sa rovnomerne nespojí. Odložiť.
V miske elektrického mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom alebo šľahačmi rozšľahajte vajcia a kryštálový cukor na strednej rýchlosti, kým nebudú bledé a krémové, asi 2 minúty.
Keď je mixér na nízkej úrovni, postupne pridávajte rozpustené maslo, po ktorom nasleduje mlieko a vanilka, a miešajte, až kým sa rovnomerne nespojí.
Do cesta pridáme múku, soľ a prášok do pečiva a miešame na nízkych otáčkach, kým nebudú rovnomerne spojené.
Pridajte jablká do cesta a preložte ich gumovou stierkou, kým nebudú rovnomerne zapracované.
Lyžičkou asi 2/3 cesta vylejte na pripravenú panvicu. Na cesto posypte asi 2/3 zmesi hnedého cukru a škorice. Zvyšným cestom po lyžiciach po lyžičkách nasleduje zvyšná zmes hnedého cukru a škorice. Pomocou noža na maslo krúžte vrstvami cikcakovým pohybom v cestíčku jedenkrát v každom smere (nepreháňajte to!).
Pečieme asi 50 minút, kým chlieb nie je zlatohnedý a kým nebude v strede vložený tester koláča alebo špáradlo, vyjde čistý. Chlieb nechajte asi 30 minút vychladnúť na stojane, potom pergamenovým závesom zdvihnite chlieb z panvice a položte na stojan. Pred krájaním ich nechajte úplne vychladnúť, niekoľko hodín alebo cez noc. Skladujte voľne zakryté hliníkovou fóliou na doske až 4 dni.