Hubové risotto
- 3 PL olivového oleja
- 2 šalotky
- 200 g arborio ryže
- 125 ml bieleho suchého vína
- 2 plátky masla
- 55 g parmezánu
- voda
- soľ
- 200 g čerstvých šampiňónov
- olivový olej a maslo
Do menšieho hrnca dáme zohriať 700 ml vody s 1 čajovou lyžičkou soli. Vodu zohrievame preto, aby sme ju následne pridávali do rizota horúcu, teda mala by mať podobnú teplotu ako ryža. Vďaka tomu sa nezastaví proces varenia a budete mať rizoto presne také, aké má byť - krémové a mňamózne. Kým sa voda zohrieva, zohrejeme si v hlbokej panvici olivový olej. Pridáme k nemu nadrobno nasekané šalotky a opečieme dosklovita. Prisypeme nepremytú ryžu (arborio alebo carnaroli) a poriadne premiešame, aby sa ryža obalila vo vrstve olivového oleja. Opekáme 4 až 5 minút, pričom ryžu pravidelne premiešavame. Prilejeme víno, osolíme štipkou soli a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme 2 minúty, kým sa víno neodparí.
A teraz prichádza časť, ktorá je plná trpezlivosti, lebo ak vydržíte poctivo miešať a nenecháte rizoto napospas vlastnému životu, na konci vás čaká chuťový zázrak. Keď sa víno odparí, znížime teplotu na stredný plameň, pridáme naberačku horúcej vody a pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Pokračujeme v postupnom pridávaní vody a zakaždým premiešavame, kým sa nevstrebe voda a ryža sa neuvarí al dente. Ja mám radšej, keď je ryža trochu chrumkavá, takže ju varím presne takto. Ak ju chcete mať mäkšiu, varte ju trocha dlhšie. Ryža je hotová vtedy, keď je obklopená krémovou tekutinou a po ochutnaní je jemne chrumkavá. Celý proces varenia trvá 25 až 30 minút, tak si na to vyhraďte čas a pohár vína.
Ryžu stiahneme zo sporáka a primiešame k nej plátky masla. Na záver vmiešame ešte nastrúhaný parmezán a ak je to potrebné, rizoto ešte dosolíme a okoreníme, prípadne pridáme horúcu vodu. Základné rizoto máme hotové, čím ho doplníte je už na vás, výborné je však hubové rizoto. Šampiňóny premyjeme pod studenou vodou a nakrájame na menšie časti. V panvici zohrejeme olivový olej a plátok masla, pridáme nasekané šampiňóny a opečieme do zmäknutia. Opečené šampiňóny servírujeme na rizote, navrch môžete pridať aj trošku nasekanej petržlenovej vňate. Vychutnávame si ho hneď, pretože rizoto chutí najlepšie čerstvé.