Harira
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa
- 3 veľké mrkvy
- 1/2 lyžičky mletej kurkumy
- 1 lyžička mletého kmínu
- 1/2 až 1 čajovú lyžičku harissa
- 1/2 lyžičky škorice
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- soľ
- 1 zväzok petržlenovej vňate, nasekaný 75g
- 1 zväzok koriandra, nasekaný 75g
- 450 gramov paradajok pretlaku
- 1,2/3l kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 plechovka (420g) cícer, scedený
- 370 gramov zelenej šošovice
- 2 lyžice múky
- 1 veľké vajce
- Šťava z 2 citrónov (asi 1/4 šálky)
Na veľkej panvici rozohrejeme olej na strednom ohni a podusíme na ňom cibuľu a mrkvu, kým cibuľa nebude priehľadná a začne hnednúť, asi 5 až 10 minút. Pridajte kurkumu, kmín, harissu, škoricu, 1 čajovú lyžičku soli, 1 šálku petržlenovej vňate a koriandra, paradajky, vývar alebo vodu a priveďte do varu. Ak používate namočený cícer, sceďte ho a pridajte do hrnca. Dusíme odokryté 25 minút, potom pridáme šošovicu, ďalšiu lyžičku soli a čajovú lyžičku korenia a dusíme ďalej, kým sa cícer a šošovica nerozvaria, ešte asi 20 minút. Ak používate cícer v konzerve, prvých 25 minút dusenia vynechajte a pridajte k nim šošovicu.
Múku, vajce a citrónovú šťavu rozšľahajte do 2 pohárov (470 ml) vody. Vmiešame do polievky. Polievku dusíme ešte asi 5 minút a podávame posypanú zvyšným koriandrom a petržlenovou vňaťou. A nezabudnite mať v tanieriku na boku nejakú ďalšiu harissu.