Hamburger
- žemla:
- 125 ml plnotučného mlieka
- 30 g masla
- 1 lyžicu kryštálového cukru
- 1 rozšľahané vajce
- 280 g hladkej múky
- 1 lyžičku soli
- 20 g masla na vymastenie misy a plechu
- Na glazúru:
- 1 žĺtok
- 1 lyžica mlieka
Droždie nasypte do 50 ml vlažného mlieka, nechajte chvíľu postáť a premiešajte tak, aby sa droždie úplne rozpustilo. Zvyšné mlieko ohrejte v hrnci a rozpustite v ňom maslo s cukrom. Nechajte trochu vychladnúť a primiešajte vyšľahané vajce. Vo väčšej mise zmiešajte múku so soľou, v strede spravte jamku a vlejte rozpustené droždie a maslovú zmes. Všetko spolu premiešajte a vytvorte mäkké a lepkavé cesto. Preložte ho na pomúčenú dosku a zhruba 10 minút mieste. V prípade, že je cesto príliš riedke, prisypte múku. Cesto ale musí stále ostať trochu lepkavé.
Vložte ho do čistej misy vytretej maslom, prikryte potravinovou fóliou a utierkou a na hodinu až 1 a ½ hodiny uložte na teplé miesto, kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto zrazte, nechajte 5 - 10 minút zakryté odpočinúť a preložte ho na drevenú dosku. Nadýchaný bochník rozdeľte na 4 rovnaké časti, z každej hnetením vytvarujte guľu a ukladajte na maslom vymastený plech. Prikryte utierkou a nechajte ešte 30 minút odpočívať.
Rúru predhrejte na 220 stupňov. Každú žemľu potrite glazúrou zo žĺtka zmiešaného s mliekom. Tajomstvo naozaj lesklých žemlí je v ich potieraní. Natrite žemle prvou vrstvou, nechajte chvíľu vsiaknuť. Náter opakujte ešte dva krát. Pokojne žemle posypte makom, alebo sezamom a vložte do rúry. Pečte cca 15 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť na mriežke.
- Omáčka:
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1/4 čajovej lyžičky údenej alebo bežnej papriky
- 1/4 lyžičky cesnakového prášku
- 1 lyžica sladkej šťavy z nálevu
- 2 lyžice kečupu
- 1/2 šálky majonézy
Primiešajte majonézu spolu s kečupom, nakladanou šťavou, cesnakovým práškom, údenou paprikou, kajenským korením (ak sa používa) a soľou a korením podľa chuti. Vložte do chladničky.
- Karamelizovaná cibuľka:
- 300 KG cibule biela, alebo červená
- 100 G cukru biely, ideálne trstinový
Cibuľu očistíme a prekrojíme na polovicu. Nakrájame na mesiačiky = french cut.
Rozohrejte si hlbokú pancivu, alebo wok. Olej nemusíte použiť.
Všetkú cibuľu dusíme asi 20 minút, do zmäknutia.
Následne prisypte cukor a varte do zkaramelizovania cibule. Cibuľu už nedusíme. Občas premiešame.
Po tom, čo cibuľa skaramelizovala, je vhodná na okamžité použitie, alebo ju môžete skladovať v uzavretej nádobe v chladničke, 10 týždňov.
- Hamburger:
- mleté mäso
- slaninka
- rukola
- syr
Mäso osolíme a okoreníme. Necháme odležať. Slaninku opražíme a na tuku upečieme mäso.
Hamburger vrstvíme. Na žemlu natrieme omáčku, pokladieme rukolu, mäso, syr, cibuľku, slaninu, a znova omáčku.