Gyros s tzatziki a pita chlebom
- Gyros:
- 600 g kuracích pŕs
- 2 zarovnané polievkové lyžice zmesi korenia Gyros
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- Tzatziki:
- 1 ks veľká čerstvá uhorka alebo 2 ks menšej (cca 600g)
- 250 ml gréckeho jogurtu
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice na jemno nasekaného čerstvého kôpru
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- Pita:
- 400 g múka hladká
- 2 kopcovité PL jogurt
- 2 PL olej
- 21 g droždie čerstvé
- 1,25 dl vlažné mlieko
- 0,50 dl vlažná voda
- 1 KL cukor kryštálový
- 1 KL soľ
Gyros
Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie kocky.
V miske zmiešame korenie s olivovým olejom a pridáme kúsky pŕs. Dôkladne premiešame (pozor v zmesi je už soľ, preto nesolíme).
Necháme marinovať cez noc v chladničke. Ak nemáme čas na dlhé odležanie mäsa, necháme marinovať aspoň pol hodinu, pričom mäso už nevraciame späť do chladničky. V prípade, že marinujeme cez noc, mäso vytiahneme z chladničky aspoň pol hodinu pred jeho prípravou.
Medzičasom pripravíme tzatziki (postup nižšie).
Keď má mäso izbovú teplotu, rozpálime na panvici olej. Panvica musí byť úplne pokrytá olejom. Gyros pripravíme minimálne v dvoch várkach, tak, že kúsky mäsa poukladáme do rozpáleného oleja a necháme dve minúty restovať. Potom mäso otočíme a restujeme ďalšie dve minúty. Nakoniec mäso premiešame a ešte pár sekúnd restujeme. Dĺžka prípravy závisí aj na panvici a aj na mäse. Skúsenejší už poznajú prepečenosť mäsa dotykom, menej skúseným odporúčam mäso rozkrojiť. Ak je prepečené, ihneď zvyšok mäsa vytiahneme. Naopak, ak je mäso vo vnútri ešte ružovkasté, restovanie o minútku predĺžime. Je dôležité mäso neprepiecť a tak ho nevysušiť.
Mäso ihneď servírujeme s pripraveným tzatziki.
Tzatziki
Uhorku(y) ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Osolíme 1/2 čajovou lyžičkou soli a odložíme na pol hodinu stranou. Uhorky pustia šťavu.
Z uhoriek dôkladne vytlačíme prebytočnú vodu, ktorú už nebudeme potrebovať.
V miske zmiešame dôkladne jogurt (kyslú smotanu), pretlačený cesnak, nasekaný kôpor a zmes pridáme k "suchým" uhorkám. Dôkladne premiešame. Pridáme citrónovú šťavu a opäť premiešame. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Tzaziki servírujeme zakvapnuté olivovým olejom spolu s kuracím gyrosom.
Pita
Najprv si do misky dáme mlieko,vlažnú vodu,1kl cukor a kvasnice.Dobre to rozmiešame metličkou.Potom dáme olej,2 kopcovité PL jogurtu,sol a znova dobre rozhabarkujeme.Napokon postupne prisypávame múku do tekutiny a rukou múku stále dobre premačkáme,aby nezostali hrčky.Vytvorí sa nám polomäkké cesto,ktoré sa síce odlepuje od misy,ale o ruky sa ešte poriadne lepí :-) Cesto je/má byť jemné a také elastické.Napokon ho posypeme trochou múky a vymiesime ho krátko do bochníka.Nakoniec cesto zakryjeme utierkou a dáme na cca.1 hodinu na teplejšie miesto kysnúť.
Po nakysnutí cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 rovnakých kusov. Každe cesto znova krátko premiesime do tvaru bochníka.S cestom sa dobre pracuje,podsypávat netreba skoro vôbec.Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme 15 minút podkysnúť.
Podkysnuté bochníčky najprv rozťapkáme rukami a následne vyválkame na velkost pita chlebu cca.15cm.Hrúbku som mala cca.5-6mm.Vyválkané poukladáme na plech s papierom.Treba ich dat radšej na 2 plechy,aby mali dostatok miesta narásť
Plech dáme ihned na strednú mriežku do rúry,ktorú sme si už dopredu rozohriali na 240'C na 6-10minút. Takto sa nafúkli už o 3-4 minúty ;-P Od rúry sa radšej ani nepohnite,lebo sa rýchlo upečú a ak ich necháte dlhšie vnútri,tak sa vám vysušia a vrch sa bude lámať.