Gyros s tzatziki a pita chlebom

08.02.2021
  • Gyros:
  • 600 g kuracích pŕs
  • 2 zarovnané polievkové lyžice zmesi korenia Gyros
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • Tzatziki:
  • 1 ks veľká čerstvá uhorka alebo 2 ks menšej (cca 600g)
  • 250 ml gréckeho jogurtu
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice na jemno nasekaného čerstvého kôpru
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • Pita:
  • 400 g múka hladká
  • 2 kopcovité PL jogurt
  • 2 PL olej
  • 21 g droždie čerstvé
  • 1,25 dl vlažné mlieko
  • 0,50 dl vlažná voda
  • 1 KL cukor kryštálový
  • 1 KL soľ 


Gyros

Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie kocky.

V miske zmiešame korenie s olivovým olejom a pridáme kúsky pŕs. Dôkladne premiešame (pozor v zmesi je už soľ, preto nesolíme).

Necháme marinovať cez noc v chladničke. Ak nemáme čas na dlhé odležanie mäsa, necháme marinovať aspoň pol hodinu, pričom mäso už nevraciame späť do chladničky. V prípade, že marinujeme cez noc, mäso vytiahneme z chladničky aspoň pol hodinu pred jeho prípravou.
Medzičasom pripravíme tzatziki (postup nižšie).

Keď má mäso izbovú teplotu, rozpálime na panvici olej. Panvica musí byť úplne pokrytá olejom. Gyros pripravíme minimálne v dvoch várkach, tak, že kúsky mäsa poukladáme do rozpáleného oleja a necháme dve minúty restovať. Potom mäso otočíme a restujeme ďalšie dve minúty. Nakoniec mäso premiešame a ešte pár sekúnd restujeme. Dĺžka prípravy závisí aj na panvici a aj na mäse. Skúsenejší už poznajú prepečenosť mäsa dotykom, menej skúseným odporúčam mäso rozkrojiť. Ak je prepečené, ihneď zvyšok mäsa vytiahneme. Naopak, ak je mäso vo vnútri ešte ružovkasté, restovanie o minútku predĺžime. Je dôležité mäso neprepiecť a tak ho nevysušiť.

Mäso ihneď servírujeme s pripraveným tzatziki.


Tzatziki

Uhorku(y) ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Osolíme 1/2 čajovou lyžičkou soli a odložíme na pol hodinu stranou. Uhorky pustia šťavu.

Z uhoriek dôkladne vytlačíme prebytočnú vodu, ktorú už nebudeme potrebovať.
V miske zmiešame dôkladne jogurt (kyslú smotanu), pretlačený cesnak, nasekaný kôpor a zmes pridáme k "suchým" uhorkám. Dôkladne premiešame. Pridáme citrónovú šťavu a opäť premiešame. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Tzaziki servírujeme zakvapnuté olivovým olejom spolu s kuracím gyrosom.


Pita

Najprv si do misky dáme mlieko,vlažnú vodu,1kl cukor a kvasnice.Dobre to rozmiešame metličkou.Potom dáme olej,2 kopcovité PL jogurtu,sol a znova dobre rozhabarkujeme.Napokon postupne prisypávame múku do tekutiny a rukou múku stále dobre premačkáme,aby nezostali hrčky.Vytvorí sa nám polomäkké cesto,ktoré sa síce odlepuje od misy,ale o ruky sa ešte poriadne lepí :-) Cesto je/má byť jemné a také elastické.Napokon ho posypeme trochou múky a vymiesime ho krátko do bochníka.Nakoniec cesto zakryjeme utierkou a dáme na cca.1 hodinu na teplejšie miesto kysnúť.

Po nakysnutí cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 rovnakých kusov. Každe cesto znova krátko premiesime do tvaru bochníka.S cestom sa dobre pracuje,podsypávat netreba skoro vôbec.Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme 15 minút podkysnúť.

Podkysnuté bochníčky najprv rozťapkáme rukami a následne vyválkame na velkost pita chlebu cca.15cm.Hrúbku som mala cca.5-6mm.Vyválkané poukladáme na plech s papierom.Treba ich dat radšej na 2 plechy,aby mali dostatok miesta narásť

Plech dáme ihned na strednú mriežku do rúry,ktorú sme si už dopredu rozohriali na 240'C na 6-10minút. Takto sa nafúkli už o 3-4 minúty ;-P Od rúry sa radšej ani nepohnite,lebo sa rýchlo upečú a ak ich necháte dlhšie vnútri,tak sa vám vysušia a vrch sa bude lámať.  

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky