Francúzska cibuľačka
- 75g masla
- 500g žltej cibule nakrájanej na hrubšie polmesiace
- 1/2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 lyžička cukor
- 1/2 lyžičky soľ
- 1 lyžička cesnaku roztlačeného a nasekaného najemno - ak máš tú super duper mašinu na pretlačenie, klíďo použi
- 1 deci biele víno
- 1 liter kuracieho vývaru (za bujón si daj facku ale keď iné nemáš...)
- 1-2 lyžice hladkej múky
- mleté čierne korenie
- bobkový list
Maslo, cibuľu, citrónovú šťavu, cukor, soľ a na miernom ohni dus zakryté ca 12 minút. Často miešaj.
Zvýš teplotu naplno, pridaj cesnak a pri odkrytom hrnci 3 minúty miešaj do zlata. Stlm na slabý oheň, pridaj šalviu/tymián s bobkovým listom. Nechaj restovať - čím dlhšie, tým lepšie (dobrá pravá cibulačka potrebuje svoj čas). Minimum je 15-20 minút, maximum nie je - moje optimum je hodina, čím dlhšie cibuľu necháš, tým je jemnejšia a sladšia.
Zapráš ju múkou, pridaj víno a miešaj tak aby sa vo víne odlepili všetky dobroty od dna. Odpar asi tretinu = ca 8 minút.
Pridaj vývar, čierne korenie a osoľ. Dus ďalších 10 minút.
Cibulačka sa zvyčajne servíruje do misiek so zapečenou bagetou a roztečeným syrom - ideálne proste hoď bagetu a syr do polievky v miskách a daj ešte v trúbe na plné pecky zapiecť.