Demikát
- 300 - 375 g bryndze
- 30g masti
- 3 väčšie zemiaky
- 200 ml smotany na šľahanie 33%
- soľ, korenie
- lyžička mletej rasce
- 2 bobkové listy
- 1 - 2 cibule
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 2 lyžičky mletej sladkej papriky
- 200 g oravskej slaniny
- 1 liter zeleninového vývaru
- čerstvá pažítka
Najskôr si očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Zatiaľ ich necháme stáť v chladnej vode, aby nám nezhnedli. Cibuľu a oravskú slaninu si tiež nakrájame.
Vo vyššom hrnci si zohrejeme masť, na ktorej opečieme do zlatista vopred nakrájanú cibuľu. Keď bude cibuľa zlatistej farby, pridáme všetko korenie, okrem soli a korenia, to si necháme na koniec.
Ľahko opražíme, aby sa vďaka tuku a teplote z korenia uvoľnili všetky chute.
Pridáme 2/3 ošúpaných a nakrájaných zemiakov, ľahko ich za stáleho miešania s cibuľkou orestujeme a nakoniec ich zalejeme zeleninovým vývarom. Zakryjeme pokrievkou a necháme variť. Od varu asi do desiatich minút by zemiaky mali zmäknúť.
Medzitým na panvici do zlatista opečieme oravskú slaninu. Keď je slanina krásne zlatistá, vyberieme ju a vo zvyšnom tuku, ktorý nám na panvici zostal opečieme zvyšok nakrájaných zemiakov. Zemiaky opekáme na miernom ohni zo všetkých strán. Potom ich tiež vyberieme a necháme odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke.
Keď budú zemiaky vo vývare mäkké, zložíme hrniec z platne a ponorným mixérom ich rozmixujeme do hladka. Potom pridáme bryndzu, smotanu a ešte raz všetko na záver premixujeme. Teraz je ten správny čas bryndzový krém ochutnať, prípadne dochutiť soľou alebo korením. Bryndzovú polievku servírujeme v hlbokom tanieri a posypeme nastrihanou čerstvou pažítkou, opečenou slaninou a zemiakmi.