Churros

08.02.2021
  • 1 pohár vody
  • 125 g maslo
  • 1 pohár múka hladká
  • štipka soli
  • 1 PL extrakt vanilkový
  • 3 ks vajíčka
  • na posypanie cukor škoricový
  • na vysmážanie olej 

V hrnci si zohrejeme vodu. Keď je horúca, pridáme maslo a štipku soli. Privedieme do varu aby sa maslo celkom roztopilo, stále miešame. Pridáme múku a poriadne miešame kým sa nám vytvorí hladká masa, ktorá sa odlepuje od okrajov hrnca.

Preložíme si cesto do misky, primiešame vanilkový extrakt a necháme vychladnúť. Potom po jednom pridávame vajíčka, dobre ich vmiešame - odporúčam poriadne vymiešať ručným mixérom! - až nám vznikne lepkavá hmota. V hrnci si rozohrejeme olej (treba ho dať viac aby v ňom šištičky plávali). Cesto si preložíme do vrecúška na zdobenie (mne sa osvedčili 2 obyčajné mikroténové sáčky, ktoré som si dala doseba aby boli pevnejšie a odolnejšie voči roztrhnutiu). Ak máte použite zdobiacu špičku, alebo si jednoducho odstrihnite rožtek sáčku.

Budeme vytláčať 5-7 cm pásiky, ktoré odstrihneme nožíkom. Mali by sa vytláčať priamo do oleja, ale kým by ste urobili piatu, tá prvá by už horela. Takže si plech potrieme olejom a naň si vytláčame pásiky (poriadne ho vytrite inak sa vám cesto prilepí a zničíte si pekné pásiky), ktoré vyprážame dozlatista v dobre rozohriatom oleji. Ukladáme ich na papierový obrúsok, nech odsaje prebytočný olej.

Ešte kým sú šištičky teplé, obalíme ich v škoricovom cukre. Podávame ich s hustým čokoládovým dipom, ktorý si pripravíme nasledovne: zohrejeme si 100 ml smotany na šľahanie tesne pred bod varu, nalámeme do nej 150 g čokolády a miešame kým nám nevznikne vláčna tekutá čokoláda. Do čokolády môžete pridať rum, koňak alebo vanilku, môžete použiť aj bielu čokoládu. Zaujímavá je aj kombinácia čokolády s chilli.  

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky