Churros
- 1 pohár vody
- 125 g maslo
- 1 pohár múka hladká
- štipka soli
- 1 PL extrakt vanilkový
- 3 ks vajíčka
- na posypanie cukor škoricový
- na vysmážanie olej
V hrnci si zohrejeme vodu. Keď je horúca, pridáme maslo a štipku soli. Privedieme do varu aby sa maslo celkom roztopilo, stále miešame. Pridáme múku a poriadne miešame kým sa nám vytvorí hladká masa, ktorá sa odlepuje od okrajov hrnca.
Preložíme si cesto do misky, primiešame vanilkový extrakt a necháme vychladnúť. Potom po jednom pridávame vajíčka, dobre ich vmiešame - odporúčam poriadne vymiešať ručným mixérom! - až nám vznikne lepkavá hmota. V hrnci si rozohrejeme olej (treba ho dať viac aby v ňom šištičky plávali). Cesto si preložíme do vrecúška na zdobenie (mne sa osvedčili 2 obyčajné mikroténové sáčky, ktoré som si dala doseba aby boli pevnejšie a odolnejšie voči roztrhnutiu). Ak máte použite zdobiacu špičku, alebo si jednoducho odstrihnite rožtek sáčku.
Budeme vytláčať 5-7 cm pásiky, ktoré odstrihneme nožíkom. Mali by sa vytláčať priamo do oleja, ale kým by ste urobili piatu, tá prvá by už horela. Takže si plech potrieme olejom a naň si vytláčame pásiky (poriadne ho vytrite inak sa vám cesto prilepí a zničíte si pekné pásiky), ktoré vyprážame dozlatista v dobre rozohriatom oleji. Ukladáme ich na papierový obrúsok, nech odsaje prebytočný olej.
Ešte kým sú šištičky teplé, obalíme ich v škoricovom cukre. Podávame ich s hustým čokoládovým dipom, ktorý si pripravíme nasledovne: zohrejeme si 100 ml smotany na šľahanie tesne pred bod varu, nalámeme do nej 150 g čokolády a miešame kým nám nevznikne vláčna tekutá čokoláda. Do čokolády môžete pridať rum, koňak alebo vanilku, môžete použiť aj bielu čokoládu. Zaujímavá je aj kombinácia čokolády s chilli.