Burrito
- 4 veľké tortilly
- 200 ml 12 % kyslej smotany
- 200 g mletého hovädzieho mäsa
- 100 g sterilizovaných červených fazúľ
- 100 g mrazenej kukurice
- 100 g varenej ryže
- 1 cibuľa
- 2 čili papričky (chipotle)
- 1 plechovka sterilizovaných krájaných paradajok
- oregano
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1/2 ľadového šalátu
- 200 g tvrdého 40 % syra
- Guacamole:
- 1 ks avokádo zrelé
- 1 ks cibuľa menšia
- 1 ks cesnak čerstvý
- šťava citrónová
- podľa chuti soľ
- podľa chuti korenie čierne mleté
- štipka chilli mleté
- 10 ks paradajky cherry
Cibuľu nakrájame najemno a osmažíme na oleji, pridáme mleté hovädzie mäso, čili papričky a podlejeme krájanými sterilizovanými paradajkami. Krátko podusíme a pridáme prepláchnutú fazuľu, kukuricu a varenú ryžu. Dochutíme soľou, korením i oreganom.
Tortilly potrieme lyžicou kyslej smotany. Posypeme nastrúhaným syrom, pokryjeme nakrájaným ľadovým šalátom a zmesou. Prehneme strany tortilly, zabalíme ju ako roládu a poriadne utiahneme.
Zabalené burrito vložíme na mierne rozohriaty gril a grilujeme zo všetkých strán asi 10 minút. Ugrilované burrito podávame s paradajkovou salsou alebo kyslou smotanou.
Avokádo si vydlabeme a roztlačíme ho v mise vidličkou. K avokádu pridáme citrónovú šťavu, ochutíme soľou, čiernym mletým korením a pridáme trochu chilli a dôkladne premiešame. Cibuľu si očistíme, nakrájame na drobné kocky, tiež si očistíme strúčik cesnaku a prelisujeme. Cibuľu a cesnak pridáme k avokádu a premiešame. Cherry paradajky si nakrájame na malé kocky a vmiešame do avokádovej zmesi.