Banánový chlebík
26.10.2020
- 250 g múky (pšeničná, celozrnná...)
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva (1 sáčok)
- 1/4 ČL soli
- 1 ČL škorice
- 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 sáčok vanilkového cukru
- 150 g trstinového cukru (podľa chuti viac alebo menej)
- 2 vajíčka
- 50 ml mlieka
- 80 g oleja (slnečnicového, olivového, kokosového, masla...)
- 150 g bieleho jogurtu
- 3 banány
- voliteľné: oriešky, sušené ovocie, čokoláda...
- Kým si pripravíme cesto, rúru si prehrejeme na 175°C
- Vo väčšej nádobe si zmiešame múku, kypriaci prášok, soľ, škoricu, vanilkový cukor alebo extrakt a trstinový cukor.
- V druhej nádobe si popučíme banány, pridáme vajíčka, mlieko, olej, a jogurt a dobre premiešame.
- Túto zmes z mokrých surovín primiešame do pripravených suchých surovín a dôkladne premiešame.
- Do cesta môžeme podľa chuti pridať posekané oriešky, sušené ovocie alebo kúsky čokolády.
- Pripravíme si nádobu, ktorú vymastíme a vysypeme múkou, do ktorej následne vlejeme cesto.
- Chlebík pečieme 60 minút na 175°C, následne ho prekryjeme alobalom, do ktorého spravíme dierky, aby nám na povrchu príliš nezhnedol a dopečieme ďalších 30 minút.
TIP: Ak chceme chlebík udržať dlhšie čerstvý a vláčny, odporúčam ho vychladnutý obaliť v alobale, vložiť do uzatvárateľnej nádoby a takto zabalený skladovať v chladničke. Zabráni sa tak úniku vlhkosti a chlebík nám tak neobschne.