Banánový chlebík

26.10.2020
  • 250 g múky (pšeničná, celozrnná...)
  • 12 g kypriaceho prášku do pečiva (1 sáčok)
  • 1/4 ČL soli
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 sáčok vanilkového cukru
  • 150 g trstinového cukru (podľa chuti viac alebo menej)
  • 2 vajíčka
  • 50 ml mlieka
  • 80 g oleja (slnečnicového, olivového, kokosového, masla...)
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 3 banány
  • voliteľné: oriešky, sušené ovocie, čokoláda...


  1. Kým si pripravíme cesto, rúru si prehrejeme na 175°C
  2. Vo väčšej nádobe si zmiešame múku, kypriaci prášok, soľ, škoricu, vanilkový cukor alebo extrakt a trstinový cukor.
  3. V druhej nádobe si popučíme banány, pridáme vajíčka, mlieko, olej,  a jogurt a dobre premiešame.
  4. Túto zmes z mokrých surovín primiešame do pripravených suchých surovín a dôkladne premiešame. 
  5. Do cesta môžeme podľa chuti pridať posekané oriešky, sušené ovocie alebo kúsky čokolády.
  6. Pripravíme si nádobu, ktorú vymastíme a vysypeme múkou, do ktorej následne vlejeme cesto.
  7. Chlebík pečieme 60 minút na 175°C, následne ho prekryjeme alobalom, do ktorého spravíme dierky, aby nám na povrchu príliš nezhnedol a dopečieme ďalších 30 minút.


TIP: Ak chceme chlebík udržať dlhšie čerstvý a vláčny, odporúčam ho vychladnutý obaliť v alobale, vložiť do uzatvárateľnej nádoby a takto zabalený skladovať v chladničke. Zabráni sa tak úniku vlhkosti a chlebík nám tak neobschne.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky