Banánovo-čokoládový tart
07.02.2021
- Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 75 g práškového cukru
- 1 vajce
- Štipka soli
- 30 ml studenej vody
- Banánová plnka:
- 10 g masla
- 30 g kryštálového cukru
- 3 banány
- Ganache:
- 150 g horkej čokolády
- 150 ml smotany na šľahanie
- 45 g masla
- 1 ČL vanilkového extraktu
- Cesto:
- Múku vymiešame s maslom, práškovým cukrom, vajcom, vodu a soľou. Cesto vyhnetieme ručne alebo pomocou mixéra.
- Vyhnetené cesto dáme na hodinu do chladničky.
- Po hodine vyvaľkáme na pomúčenej doske. Cesto prenesieme do formy vymastenej margarínom. Zvyšné cesto orežeme po okrajoch formy a prikryjeme papierom na pečenie, ktorý zaťažíme napríklad strukovinami.
- Pečieme 15 - 20 minút na 180 stupňov, dokým okraje nezačnú hnednúť. Vyberieme z rúry, odstránime papier na pečenie a strukoviny, necháme vychladnúť.
- Plnka:
- Maslo roztopíme na ohni.
- Pridáme cukor. Za stále miešania necháme cukor roztopiť, až sa nám vytvorí hmota podobná karamelu.
- Banány ošúpeme a nakrájame na krúžky.
- Pokrájané banány pridáme do zmesi. Premiešame, aby sa hmota obalila na banány.
- Odstavíme a banánovú plnku natrieme na vychladnuté cesto.
- Dáme do chladničky trochu stuhnúť, asi na 30 minút.
- Ganache:
- Čokoládu roztopíme nad parou.
- Do roztopenej čokolády vmiešame smotanu na šľahanie, vanilkový extrakt a neskôr maslo.
- Vylejeme na plnku a znova dáme do chladničky, najlepšie cez noc.